Ladataan hakutuloksia
Ostoskori

Vaellukselle koiran kanssa? Poimi tästä parhaat vinkit

Päivämäärä -

Koira on mainio vaelluskaveri. Oli kyse sitten päiväretkestä tai useamman yön reissusta, kannattaa muutamia asioita kuitenkin harjoitella etukäteen. Tässä lyhyesti muutama käytännön vinkki.

Valmistautuminen

Koska lähtökohtaisesti koira on aina hihnassa, kannattaa harjoitella etukäteen rauhallista etenemistä maastossa. Hihnan päässä sinkoileva koira on alttiimpi haavereille ja on myös riski rinkkaa kantavalle omistajalle. Koiralle on hyvä opettaa myös käskyt ”odota” ja ”takana”, joista on hyötyä esimerkiksi reitin jyrkemmissä nousuissa ja laskuissa tai muuten haastavissa paikoissa. Takana kulkeminen myös usein rauhoittaa menoa, jos vauhtia meinaa olla liikaa.

Koiraa kannattaa totuttaa etukäteen vaihtelevaan maastoon, pidempiin päivämatkoihin ja uusiin asioihin kuten erilaisiin alustoihin, purojen ja vesistöjen ylityksiin, riippusiltoihin tai vaikka soutuveneessä olemiseen. Jos koiralle tulee oma kantamus, kannattaa etsiä koiran selkään sopiva malli ja opettaa koira kantamaan omaa reppuaan, pikkuhiljaa laukkujen painoa lisäten.

Teltassa nukkuminen voi olla melkoinen elämys myös koiralle. Koira ei näe teltasta ulos, joten se havainnoi ympäristöään kuuntelemalla ja voi reagoida tavallista herkemmin ääniin.

Telttailua siis kannattaa harjoitella, varsinkin jos meinaa yöpyä muualla kuin ihan erämaan rauhassa. Jos yhtään epäilyttää, että koira voisi karata teltasta esim. omistajien nukkuessa, kannattaa sielläkin pitää koiralla hihnaa. Puuhasteluun taipuvaiselle koiralle vaijerihihna, jota ei ehdi aamuyön tunteina nakertaa poikki.

Jos suunnittelet ottavasi koiralle mukaan normiruuasta poikkeavaa evästä mukaan, niin totuta koira uuteen ruokaan hyvissä ajoin ennen reissua. Muista ruoka/juomakippo.

Varusteet

Kylmää/kosteutta eristävä alusta on myös koiralle mukava. Rodusta riippuen kannattaa ottaa myös lämmintä vaatetta mukaan, vähintään sadeloimi sekä kuivaa/lämmintä tauoille ja yöksi. Koirille on myös omia makuupusseja tai sellaisen voi itse tehdä esim. vanhasta makuupussista.

Suojatossut ovat hyvä lisävaruste. Lisäksi koiran pannassa tai valjaissa kannattaa aina olla omistajan yhteystiedot.

Ensiapulaukussa on hyvä olla mukana perustarvikkeiden lisäksi ainakin kynsisakset sekä koiralle sopiva kipulääke. Punkkipihdit, tassurasva, pihkavoide sekä varahihna löytyvät lisäksi omalta varustelistalta.

Retkietiketti

Muistathan hyvät tavat myös koiran kanssa liikkuessa. Kansallispuistot ovat luonnonsuojelualueita ja koirat pidettävä AINA kytkettyinä. Kuoppien kaivelu ja risujen sekä lahopuiden repiminen ovat kansallispuistoissa ja muilla luonnonsuojelualueilla kiellettyjä myös koirilta.

Koiria ei lähtökohtaisesti saa viedä sisälle autiotupiin. Lapissa koiran saa yleensä ottaa sisälle autiotupaan muiden tuvassa olijoiden suostumuksella. Varaudu kuitenkin aina teltalla tai käytä varaustupia/vuokramökkejä.

Jos matkaat Suomen rajojen yli, niin muista tarkistaa maakohtaiset säädökset lemmikin tuonnista/viennistä. Esimerkiksi Ruotsissa on kansallispuistoja, joihin ei saa mennä koirien kanssa ollenkaan ja Norjassa on muutamia kiellettyjä koirarotuja.