Ladataan hakutuloksia
Ostoskori

Näin varaudut kriisiin kotona

Päivämäärä -
Riisipaketti, näkkäriä, kynttilöitä, kuivaruokia ja muita kotivaraksi sopivia tarvikkeita

Kriisivarautuminen kotioloissa ei ole pelkkää eloonjäämistaistelua, vaan pikemminkin järkevää valmistautumista odottamattomiin tilanteisiin, kuten pitkiin sähkökatkoksiin tai vesijohtoverkoston ongelmiin. Tämä ei vaadi suuria investointeja tai äärimmäisiä toimia, vaan keskittymistä perusasioihin: ruokaan, veteen, hygieniaan ja perustason sairaanhoitoon.

Miguel Guerrero on kirjoittanut Opas kriisitilanteisiin -kirjassa varautumisesta erilaisiin kriiseihin ja poikkeustilanteisiin. Guerreron käytännönläheisistä vinkeistä on helppo poimia itselle sopivat ja soveltaa niitä omaan asumismuotoon sopiviksi.

Kriisivarautumisen ydin on ennakoiva valmistautuminen. Kotivaran tulisi sisältää tarvikkeet kolmen vuorokauden eli 72 tunnin selviytymiseen esimerkiksi ilman sähköä tai vesihuoltoa. Katsotaanpa, mitä tämä tarkoittaa käytännössä:

Ruoka

Kotivaraan kuuluu riittävästi pitkään säilyviä ruokatarvikkeita, jotka kattavat kolmen päivän tarpeet. Suositeltavaa on varata aamiaista, lounasta ja illallista varten ruokia, jotka ovat helppoja valmistaa ja jotka eivät vaadi kylmäsäilytystä. Tähän kuuluvat esimerkiksi säilykkeet, kuivatut elintarvikkeet, pasta, riisi, säilykevihannekset, pähkinät ja energiapatukat. Ruokaa tulisi varata vähintään yhdeksän aterian edestä per henkilö.

Vesi

Veden saanti on kriisitilanteissa kriittistä. Kotonasi tulisi olla kokoontaittuvia vesisäiliöitä ja vedenpuhdistusjärjestelmä, jotta voit varastoida ja puhdistaa vettä. Vettä tulisi varata vähintään kolmesta viiteen litraa henkilöä ja vuorokautta kohden.

Hygienia

Hyvän henkilökohtaisen hygienian ylläpitäminen on tärkeää, erityisesti vedensäästön näkökulmasta. Kosteuspyyhkeet ovat hyvä vaihtoehto suihkun korvaajaksi, ja ne auttavat ylläpitämään puhtautta vesipulan aikana. Myös väliaikaisratkaisut wc:n käyttöön, kuten vesitiiviit roskapussit, voivat olla tarpeen.

Perustason sairaanhoito

Kotiapteekkiin kannattaa sisällyttää omien reseptilääkkeiden lisäksi esimerkiksi ensihoitositeitä, kipulääkkeitä, desinfiointiaineita ja muita perustarvikkeita. Nämä varusteet auttavat selviytymään pienemmistä vammoista ja sairauksista, kun ammattilaisapu ei ole saatavilla.

Varavoimalähteet ja valaistus

Otsalamput ja varaparistot ovat tärkeitä, sillä sähkökatkosten aikana valaistuksen puute voi olla suuri haaste. Varmista, että sinulla on useampi otsalamppu ja riittävästi varaparistoja eri puolilla kotiasi. Varaa myös kynttilöitä ja tulitikkuja.

Ruokien valmistus

Retkikeitin on hyödyllinen, sillä se mahdollistaa ruoan valmistamisen ilman sähköä. Tämä on tärkeää, sillä sähkökatko voi vaikuttaa niin ruoan säilytykseen kuin valmistukseenkin. Huomioi keittimen polttoaine.

Lämpimänä pysyminen

Kylmänä vuodenaikana koti jäähtyy kolmessa vuorokaudessa jo paljon. Mikäli kodissasi on tulisija, varaa riittävästi kuivia polttopuita. Huoneet, joissa ei ole isoja ikkunoita, pysyvät yleensä pidempään lämpiminä. Kerrospukeutumisen avulla kehon ympärille saa monta eristävää kerrosta.

Muista, että varautuminen on jatkuvaa oppimista ja sopeutumista. Kriisivarautuminen kotona tarkoittaa valmiutta sopeutua ja toimia, kun arjen normaali kulku keskeytyy. Se ei ole pelkkää varusteiden hankkimista, vaan myös suunnittelua ja valmiutta toimia mahdollisissa häiriötilanteissa.

Perhe pelaamassa korttia pöydän ääressä kynttilän valossa.

Opas kriisitilanteisiin

Löytyykö sinulta riittävä kotivara? Entä mitä kotiin kannattaa hankkia ja millainen ennakointi on järkevää? Opas kriisitilanteisiin on selkeä ja helppotajuinen opas, jolla voit lisätä tietämystäsi ja varautumistasi ilman suuria investointeja.

Osta Karttakaupasta ›