Mistä löytyy upein ruska?
Päivän lyhentyessä ja ensimmäisten yöpakkasten hiipiessä kohti retkeilijöiden makuupusseja alkavat kasvit vähitellen pukeutua syksyn juhla-asuihin. Ruskan keltaiset, oranssit ja punaiset värit syrjäyttävät lehtivihreän, kun kasvit valmistautuvat talven tuloon.
Ruskan voimakkuus ja ajankohta vaihtelevat jonkin verran vuodesta toiseen. Lämpimän kesän jälkeen sanotaan tulevan voimakkaampi ruska ja toisaalta että kuiva syksy lyhentää väriloiston kestoa.
Ruska alkaa pohjoisimmassa Lapissa maaruskalla jo heti syyskuun alussa. Vaivaiskoivut, riekonmarjat, mustikat ja muut varvut värjäävät maiseman ja puut seuraavat pian perässä. Juuri nyt kannattaa suunnata esimerkiksi Kilpisjärvelle ja retkeillä kirpeässä syyssäässä Saanan tai Mallan rinteillä.
Lapin kansallispuistoissa, kuten Pallas-Yllästunturin, Pyhä-Luoston tai Urho Kekkosen kansallispuistojen seuduilla ruskan liekit loimottavat parhaimmillaan yleensä syyskuun toiselta viikolta eteenpäin. Hyviä tunturiretkiä voi suunnitella esimerkiksi Pepe Forsbergin Tunturit tutuiksi -kirjan avulla.
Kuusamon seudulla ruskan näyttävin aika ajoittuu syyskuun puolivälin tienoille ja siitä muutaman viikon eteenpäin. Syyskuinen Karhunkierros on upea kokemus. Hyönteiset eivät enää vaivaa, mutta lumi ei ole vielä ennättänyt liukastamaan kulkureittejä. Hyvä varuste retkeä varten on Jouni Laaksosen Karhunkierros Oulanka Retkeilyopas ja kartta.
Keski- ja Etelä-Suomessa syyskuun loppu ja lokakuu ovat hyvää aikaa ruskaretkeilylle. Kolin ja Repoveden suosituimpien reittien lisäksi ruskapoluille kannattaa suunnata vaikkapa Seitsemisen, Kurjenrahkan tai Etelä-Konneveden kansallispuistojen rauhallisille poluille.
Tuomo Kesäläinen on koonnut Suomen upeimmat patikointipolut -kirjaan 80 merkittyä retkeilyreittiä, joiden joukosta löytyy hyviä ja rauhallisia ruskaretkikohteita. Etelä-Suomessa ruskan hienoimmat väriloistot löytyvät varpujen lisäksi pihlajasta, haavasta ja jaloista lehtipuista, kuten vaahteroista.
Jos retkeilyn salat eivät ole vielä hallussa, kannattaa tutustua Caj Koskisen Retkeilijän ABC -kirjaan. Caj antaa käytännönläheisiä vinkkejä niin varusteista kuin leiriytymisestä ja ruuanlaitostakin. Ensimmäinen yöretki kuulaana syysviikonloppuna voi kruunautua vaikka revontulinäytöksellä. Kannattaa kokeilla.
Artikkelin kirjoittaja on Tapio Karttakeskuksen kustannuspäällikkö ja utelias luonnon tarkkailija Aino Wuolijoki.
Lisää vinkkejä onnistuneiden syysretkien suunnitteluun löydät Karttakaupan Retkellä ja maastossa -osaston kirja- ja karttavalikoimasta.