Ladataan hakutuloksia
Ostoskori

Kiireetön seikkailu pyöräillen

Päivämäärä -

Pyörämatkailun suosio on kasvanut Suomessa nopeasti, ja se näkyy sekä pyöräilijämäärien kasvuna että pyörällä liikkuville matkailijoille suunnattujen palvelujen lisääntymisenä ja parantumisena. Sähköpyörien yleistyminen on lisäksi tuonut mahdollisuuden nauttia pyörämatkailusta kevyemmällä fyysisellä rasituksella. 

Suomi on erinomainen maa matkailuun polkupyörällä. Maastot ovat täällä melko tasaisia ilman vuoristojen suuria korkeuseroja. Nähtävää ja tutkittavaa riittää matkan varrella: lukuisia luontokohteita, paikallista ruokaa ja nähtävyyksiä, kulttuurikohteita sekä monenlaisia majoitusmahdollisuuksia. 

Pyörämatkalla kokee ympäristön kaikilla aisteilla. Viljapellot ja mäntymetsät tuoksuvat nenässä. Iholla tuntuu niin auringon paahde kuin aamukastekin. Rauhallisimmilla reiteillä luonnon rauhan ja hiljaisuuden rikkoo vain siivekkäät asukkaat, virtaavat vedet ja tuulen suhina. Myös polkemisen rytmi vie kauas pois arjesta – ja reippaan pyöräilyn jälkeen saa usein makoisat unet. 

Pyöräily on myös mainio tapa tutustua syvemmin Suomen eri maakuntiin. Tunnetuimpien kohokohtien lisäksi näkee paikallisia, kätkettyjä helmiä. Pyöräillen voi tutustua muun muassa historialliseen, etelärannikkoa pitkin viettävään Kuninkaantiehen, Saaristomeren ja Ahvenanmaan merellisiin tunnelmiin, Hämeen Härkätien maalaisidylliin, Näsijärven ja Saimaan vesiin, Salpausselän ja Päijänteen maisemiin, pohjalaisiin lakeuksiin sekä Perämeren suurimpaan saareen Hailuotoon. 

Edellä mainituille reiteille opastaa tammikuussa julkaistu kirja Pyörämatkalla Suomessa – Opas parhaille reiteille, jossa esitellään 14 monipuolista pyörämatkailureittiä Hangosta Ouluun. Reittien yhteispituus on yli 1700 kilometriä, ja mukana on tiedot yli 900 käyntikohteesta ja majoituksesta niiden varrella. Kirjan sivuilla on reiteillä tarvittavat kartat, ja reitit on mahdollista ladata myös pyöräilytietokoneeseen tai sovellukseen. 

Suositulle Saariston rengastielle on tarjolla myös oma, tänä keväänä päivitetty matka- ja retkeilyopas, joka johdattaa avariin merimaisemiin, idyllisiin kyliin ja saariston hienoimpiin kohteisiin. Kirjan liitteenä on erillinen taitettu kartta Turun saaristosta. 

Myös Saimaan upeat järvimaisemat ja houkuttelevat rantatiet on kuin tehty ihailtavaksi pyörän satulasta. Niistä kertovassa oppaassa esitellään alueen pyörämatkailureitit Lappeenrannasta Imatralle, Puumalaan, Mikkeliin, Savonlinnaan ja Punkaharjulle. 

Omien pyörämatkojen suunnittelussa apuna toimivat Karttakeskuksen Retkeily GT -kartat, joissa kuvataan tiekarttapohjalla erilaiset pyöräilyreitit, niiden päällyste sekä kulkeeko reitti pyörätiellä vai ajoradalla. Lisäksi kartoille on merkitty runsaasti retkeilykohteita, majoituksia ja muita pyörämatkailijalle hyödyllisiä tietoja. 

Myös Pyörämatkailukeskuksen Bikeland-sivusto tarjoaa paljon tietoa reiteistä ja niiden varrella olevista pyöräilijäystävällisistä palveluista. Mukana on pyörämatkailun koko kirjo helpoista päiväretkistä aina pitkiin pyörävaelluksiin arktisella alueella ja koko Euroopan halki kulkevien EuroVelo-reittien Suomen osuuksiin. Jos ajatus Pyörämatkasta Eurooppaan alkoi kutkuttaa mieltä, siihenkin löytyy oma opaskirja. 

Upea pyöräilykesä on kohta täällä!