Keväinen Sipoonkorpi on täynnä lintujen laulua
Sipoonkorven kansallispuisto herää talviunestaan huhti–toukokuussa. Toukokuun jälkipuolisko onkin yksi lempiajankohdistani retkeillä tässä minulle tutussa puistossa.
Pääsin toukokuun puolivälissä Sipoonkorpeen opastamaan saksalaisia matkailijoita, jotka olivat tutustumassa kaakkoisen Suomen matkailutarjontaan. Päivä oli heille varsin otollinen, tuolloin vallitsi lähes kesäinen sää, ja lintujen laulukonsertti soi hienosti jo heti aamulla.
Kuljimme Korvenportin pysäköintialueelta polkua Fiskträskin suuntaan. Polku polveilee tuoreessa kangasmetsässä ja yhtyy 800 metrin jälkeen varsinaiseen Fiskträskin kierrokseen, jolla on mittaa kolme kilometriä.
Fiskträskin kierros on selvästi opastettu ja merkitty, kuten yleensä kaikki Metsähallituksen reitit. Ympyräreitti on helppokulkuinen ja soraistettu, ja se kiertelee pienten rämesoiden ja korpien kautta Fiskträskin rantaan. Kirkasvetinen järvi on alueen suurin ja sen rannalla on laavu ja tulipaikka.
Uudella taukopaikalla kaikki on siistiä ja järjestyksessä. Keittokatos ja pöydät ovat kaikkien vapaasti käytettävissä ja hyvin huolletulla paikalla löytyy myös polttopuita vajasta ja käymälästäkin paperia.
Kuuntelimme vierailijoiden kanssa lintuja ja erotimme samalta kohdalta polulta muun muassa laulurastaan, punarinnan, sirittäjän ja tiltaltin laulua. Ihmetystä aiheutti, miten näin hieno luontokohde olla vain reilun 20 kilometrin päässä Helsingin keskustasta.
Tällä retkellä emme päässeet näkemään kettuja, jotka kuitenkin viihtyvät Fiskträskin maastoissa. Erämaisella järvellä on mahdollisuus nähdä myös kuikkia, joiden voimakkaat huudot kantautuvat kauas veden yli. Tältä vuodelta ei kuikista ole vielä havaintoja.
Sipoonkorven monimuotoinen luonto on palkitseva. Löysimme polun varresta sinikukkaisia imikän kukintoja. Tämä ruohokasvi vaatii ravinteikkaan kasvualustan samoin kuin sen vieressä viinimarjaa muistuttavia lehtiään kasvattanut taikinamarja. Kerroin matkailijoille, että täällä kasvaa myös pähkinäpensas, jonka takia puistossa tavataan myös harvinaista pähkinähakkia.
Kulkiessamme polulla maasto muuttuu kuitenkin yhtäkkiä happamaksi kankaaksi, ja koko kasvillisuus on aivan toinen. Pienipiirteisessä maastossa pääsee nauttimaan monenlaisista maisemista jo lyhyenkin retken aikana. Sipoonkorvesta löytyy myös komeita kallioisia alueita ja kohtalaisia korkeuseroja.
Käki kukkui kolmasti, kun teimme lähtöä takaisin lähtöpisteen suuntaan. Retkensä päätteeksi seurue poikkesi vielä Korvenportin pysäköintipaikan viereiseen ravintola Tilaan lounaalle. Uskon että herkullinen lounas kruunasi ulkomaisten matkailijoiden onnistuneen luontoretken.
Kirjoittaja Kai Hypén on Sipoonkorpi luontokohdeoppaan valokuvaaja, joka toimii myös luonto-oppaana Sipoonkorven kansallispuistossa.
Sipoonkorpi luontokohdeopas
Sipoonkorpi luontokohdeopas on julkaistu päivitettynä keväällä 2023. Kirjassa esitellään Fiskträskin alue ja 34 muuta luontokohdetta karttoineen. Oppaasta saa yksityiskohtaisia lajivinkkejä niin kasveista, linnuista, hyönteisistä kuin nisäkkäistäkin.