Ladataan hakutuloksia
Ostoskori

Käyttäjät testasivat Maastotaulukot-sovelluksen: ”Koska se on aina mukana, käytän sitä myös työajan ulkopuolella.”

Päivämäärä -
maastotaulukot sovellus puhelimessa henkilön kädessä metsässä

Kaksi metsäammattilaista ja yksi metsänomistaja arvioivat Maastotaulukot-sovelluksen. Testaajat uskovat jatkavansa sen käyttöä.

”Olen hukannut perinteisiä kierreselkävihkoja Suomen metsiin useammin kuin työpuhelimia!”

Kuulostaako tutulta?

Tero Alatalo on kokenut Maastotaulukot-kirjan käyttäjä – ja sen hukkaaja. Niinpä hän otti mielenkiinnolla vastaan mahdollisuuden testata Maastotaulukot-sovellusta, jonka voi avata puhelimen, maastotallentimen tai tietokoneen näytölle.

Alatalo kertoo menevänsä Maastotaulukot.fi-osoitteeseen varsinkin silloin, kun metsäsuunnittelukohteella tai asiakastapaamisessa mietitään sopivaa metsänhoitotapaa ja on tarve havainnollistaa jotain metsänhoitoon liittyvää seikkaa.

”Metsäsuunnittelijana ja yrittäjänä on tärkeää, että tarvittava tieto löytyy nopeasti ja luotettavasti”, hän kirjoittaa.

Hyödylliset laskurit

Myös metsäasiantuntijana työskentelevä Sami Muhonen testasi Maastotaulukot-sovellusta. Hän kertoo hyötyneensä eniten laskurista, joka muuttaa pohjapinta-alan runkoluvuksi. Ominaisuudelle oli käyttöä metkatukikohteiden korjuujälkeä tarkastellessa, ja käyttö oli todella yksinkertaista.

Muhonen kokeili myös Yksittäisen puun tilavuus -kohtaa: ”Pidin siitä, että tässä oli yhdistettynä puun arvon laskeminen helposti (tukki + kuitu). Kannonkorkeudelta olevana se on käytännöllinen työkalu esimerkiksi silloin, kun lasketaan rajanylitystapauksissa vahingon ja korvauksen suuruutta.”

Muhonen toivoisi relaskooppitaulukoihin mahdollisuutta syöttää useampaa puulajia samaan näkymään eikä vain yhtä kerrallaan sekametsiköissä.

Myös Maastotaulukot-sovelluksen kolmas testaaja Juho Pitkäranta kiittelee sovelluksen laskureita. Hänen mukaansa sovelluksen etu paperiversioon nähden tulee parhaiten esille juuri niistä.

Lisäkuville tarvetta

Maastotaulukot-sovelluksen tietyissä osioissa on myös valokuvia. Muhonen löysi ne ja kiitteli niitä.

”Luontokohteiden esimerkkikuvat olivat selkeät ja havainnolliset, ja näistä pidin”, hän kirjoittaa. ”Ravinnepuutos-kohdassa kuvat eri ravinteiden puutoksista olivat helposti tunnistettavissa ja havainnolliset.”

Vasta metsänomistajaksi tullut Pitkäranta olisi toivonut Maastotaulukot-sovellukseen vielä enemmän ominaisuuksia, joita ei löydy painetusta kirjasta.

”Esimerkiksi kasvupaikkatyyppejä opiskellessa olisi ollut mielekästä nähdä kuvasta, minkä näköinen kasvi on metsätähti tai oravanmarja. Paperiversiossahan kirjan koko täytyy pystyä pitämään kompaktina, jotta se olisi helppo kuljettaa taskussa. Sovelluksessa ei ole samanlaista rajoitetta”, Pitkäranta kirjoittaa.

Hän ehdottaa, että Maastotaulukot-sovelluksen teksteissä olisi linkkejä, jotka johtaisivat esimerkiksi aihetta vielä tarkemmin käsitteleviin Youtube-videoihin.

Kätevä selata

Maastotaulukot-sovellusta selataan kansioita klikkaamalla, vähän vastaavasti kuin jos selaisi kirjan sisällysluetteloa. Kansioista pääsee alikansioihin, ”kunnes lopulta löytyy tarvittava tieto melko kivuttomasti”, Pitkäranta kirjoittaa.

Myös Muhosen mukaan sovelluksen valikot on suunniteltu hyvin puhelimen näyttöön sopiviksi ja jaoteltu selkeästi.

”Säästöpuut-kohdassa FSC-sertifioinnin tiedot tulevat ennen valtavirran PEFC-sertifiointia, mutta molemmat löytyivät hyvin määritelmineen ja olivat ajan tasalla”, hän kirjoittaa.

Alatalon mukaan ajantasainen tieto on sovelluksessa hyvin jäsennellyssä ja selkeässä muodossa. Havainnolliset kuvat ja taulukot auttavat nopeassa tiedonhakutilanteessa. Hakutoiminnolla tarvittavat asiat löytyvät näppärästi.

Alatalo kertoo luoneensa puhelimen aloitusnäytölle kuvakkeen, josta Maastotaulukot-sivusto avautuu helposti.

Käyttö jatkuu

Testaajille jäi myönteinen mielikuva Maastotaulukot-sovelluksesta.

”Testaamisesta jäi positiivinen kuva applikaatioon, ja saattaisin käyttää sitä jatkossakin”, Muhonen toteaa.

Samoilla linjoilla on Alatalo, joka pitää kännykkäkäyttöistä Maastotaulukot-sovellusta näppäränä: ”Koska se on aina puhelimessa mukana, käytän sitä myös työajan ulkopuolella.”

Alatalon mukaan Maastotaulukot-sovellus sopii myös metsäasioihin vähemmän tutustuneille, koska sen avulla on helppoa kasvattaa tietouttaan metsien hoidon mahdollisuuksista.

Teksti: Tuotepäällikkö Heli Virtanen, Tapio

Maastotaulukot-sovellus puhelimessa henkilön kädessä metsässä

Metsäfaktat aina taskussasi

TAPIO Maastotaulukot -sovellus sisältää harvennusmallit, relaskooppitaulukot, puun arvo- ja tilavuuslaskurit, metsänhoidon suositukset, PEFC- ja FSC-metsäsertifioinnin vaatimukset sekä monta muuta hyödyllistä ominaisuutta metsäammattilaiselle ja metsänomistajalle. Osta Metsäkaupasta ›