Ladataan hakutuloksia
Ostoskori

Joko valitsit kirjasi vuoden 2024 lukuhaasteisiin? Nappaa tästä Karttakeskuksen ja Tapion suositukset

Päivämäärä -
Henkilö pitelee kädessään Pohjois-Norjan kansallispuistot -kirjaa. Taustalla näkyy Automatkailijan Ruotsi ja Norja -kirjan kansi ja kartta.

Kirjastojen lukuhaasteet kannustavat lukemaan enemmän ja löytämään uudenlaista luettavaa.

Kirjastot eri puolilla Suomea julkaisevat vuodenvaihteen kieppeillä lukuhaasteita. Haasteet sisältävät esimerkiksi 25 tai 50 aihetta tai teemaa. Haaste on suoritettu, kun vuoden aikana lukee listan jokaiseen kohtaan sopivan kirjan.

Lukuhaasteet on tehty niin, että niiden suorittaminen esimerkiksi pelkkiä romaaneja lukemalla ei yleensä onnistu. Yhtenä vaatimuksena voi olla lukea vaikkapa lastenrunokirja.

Kuinka pitkälle pelkillä Karttakeskuksen ja Tapion tietokirjoilla voisi päästä? Jokaisesta lukuhaasteesta löytyy monia kohtia, joihin jokin viime aikojen ja tulevan kevään kirjauutuuksistamme sopii erityisesti retkeilystä, luonnosta ja metsistä kiinnostuneille.

Lukuhaasteita retkeilijöille

Satakunnassa sijaitsevien Satakirjastojen lukuhaasteessa on 31 kohtaa.

Lukuhaasteen kohta 11 on jokaisen metsäammattilaisen ja retkeilijän unelma, ”Kirjassa liikutaan metsässä”. Siihen voi valita melkein minkä tahansa Tapion tai Karttakeskuksen kirjoista. Kohtaan 17 ”Kirjassa on neljä vuodenaikaa” sopii kalastuksen ystävien täsmävalinta, Tom Bergin Kalastuksen taito. Kirjassa Berg paljastaa kehittämänsä sääolosuhteisiin perustuvan algoritmin, jonka avulla kuka tahansa pystyy kasvattamaan kalansaalistaan.

Kymenlaakson kirjastojen Kyyti-lukuhaasteen selvittää lukemalla 12 kirjaa. Haasteeseen toukokuussa luettavassa kirjassa pitää olla joki tai meri. Sanna Häkkäsen ja Oula Niemelän kokoama Pohjois-Norjan kansallispuistot vastaa molempiin vaatimuksiin. Kirjan upeiden valokuvien ja reissukertomusten äärellä voi inspiroitua suunnittelemaan omia unelmien vaellusretkiä Pohjois-Norjan häikäiseviin maisemiin.

Seinäjoen kirjastojen 30-kohtainen lukuhaaste lähtee liikkeelle kirjojen herättämistä tunnetiloista. Henkisikö Laura Hakulisen vasta ilmestynyt Kilpisjärvi Halti retkeilyopas ja kartta esimerkiksi hyvää oloa (kohta 8) tai vapautta (kohta 26)? Upea opaskirja ja erillinen vedenkestävä ulkoilukartta sopii hyvin niin Kilpisjärven alueen päiväretkeilijöille kuin Haltin-vaellusta suunnittelevillekin.

Pohjoisia tunnelmia

Pohjoisen lukuhaasteessa kannustetaan lukemaan vuoden aikana 25 kirjaa.

Kokeneen vaeltajan ja eräretkeilijän Jouni Laaksosen Lapin erämaita esittelevä teos Vaeltajan erämaat sopii haasteen kohtaan 12 ”Kirjassa nukutaan ulkona, teltassa tai autiotuvassa”. Kirja sopii jokaiselle retkeilystä kiinnostuneelle haaveiden ja unelmien herättäjäksi. Päiväretkeilystä vaelluksiin asti edenneelle retkeilijälle se on täsmäopas ja todellinen runsaudensarvi!

Lukuhaasteen kohta 17 ”Kirjan nimessä, kannessa tai takakansitekstissä on revontulet” hoituu valokuvapainotteisella, englanninkielisellä, Markus Hotakaisen kirjoittamalla Northern Lights of Finlandilla, josta saat hyvät perustiedot revontulista ilmiönä. Kirjan kymmenet valokuvat havainnollistavat revontulien lukuisat muodot ja värit, joita voidaan nähdä Suomen yötaivaalla.

Pienen kustantamon kirja

Pääkaupunkiseudun kirjastojen Helmet-lukuhaasteeseen luetaan peräti 50 kirjaa. Kohta 20 ”Kirjan on julkaissut pieni kustantamo” on omiaan kaikille Karttakeskuksen ja Tapion kirjojen ystäville.

Haasteen kohtaan 14 ”Kirjassa harrastetaan” sopii esimerkiksi Susanna Yliseltä maaliskuussa ilmestyvä Lapsiperheen retkiopas. Suomen tunnetuimman lasten kanssa vaeltavan vanhemman Ylisen kirjoittaman oppaan parasta antia ovat käytännönläheiset vinkit eväistä, hygieniasta, ulkona yöpymisestä ja liikkumisesta eri-ikäisten lasten kanssa.

Yhtä hyvin kohtaan 14 voi lukea Markus Thomeniuksen huhtikuun uutuuden Suomenlahden melontaretkiopas. Kokeneen merimelojan omat reissukokemukset tuovat väriä kerrontaan ja antavat hyviä vinkkejä omia melontareissuja suunnitteleville. Thomeniuksen itse ottamilla valokuvilla upeasti kuvitetussa teoksessa on yli 120 melojien saavutettavissa olevaa sisä- ja ulkosaariston retkikohdetta.

Kohtaan 35 ”Kirjassa vietetään aikaa luonnossa” oiva valinta on viime syksynä ilmestynyt Anu Nylundin kirjoittama Onnin matkassa, joka johdattaa lukijan lähes neljän kuukauden vaellukselle Suomen halki Hangosta Norjan Skibotniin. Onni Kojo oli monipuolinen retkeilijä ja eräopas, joka menehtyi metsästäjän laukaukseen Urho Kekkosen kansallispuistossa kesken maastopyöräretken.

Metsät ja ilmastonmuutos -kirja henkilön kädessä talvisessa metsässä
Tapion julkaisema Metsät ja ilmastonmuutos on ajankohtainen tietokirjauutuus ilmastonmuutoksesta ja sen vaikutuksesta Suomen metsiin ja metsätalouteen.

Sivistystä ja pelejä

Heili-kirjastojen lukuhaaste haluaa sivistää. Haastekohta 14 on ”Luonnontieteisiin liittyvä kirja, esim. luokista 50–56”. Haastetta joustavasti suorittava kelpuuttaa tähän esimerkiksi Markus Melinin, Pi Mäkilän ja Aino Ässämäen kirjoittaman Metsät ja ilmastonmuutoksen (kirjastoluokka 67.5), joka tarjoaa oivalluksia kaikille hiilensidonnasta ja ympäristökysymyksistä kiinnostuneille. Tiivis ja sujuvasti kirjoitettu teksti auttaa ottamaan ilmastonmuutoksen vaikutukset haltuun helposti ja nopeasti.

Saman haasteen kohta 15 kannustaa sukeltamaan pelien maailmaan: ”Lainaa jokin peli tai pelikirja”. Jos Sotiemme aseet 1939–1945 pelikortit sattuu löytymään kirjaston valikoimista, kohta hoituu Karttakeskuksen viime syksyn uutuustuotteella.

Rahaa ja julkkiksia

Pohjoiskarjalaisten Vaara-kirjastojen vuoden 2024 lukuhaaste on saanut juhlavan nimen, ”Taru Vaarojen Herrasta”. Haasteen suorittajaa kehotetaan kiertämään kaikki Vaarojen kirjastot. Jokaista haastekohtaa vastaa yksi alueen kirjastoista, ja kirjastoautot yhdeksi kohdaksi laskien päädytään 31 haastekohtaan.

Kiihtelysvaaran kirjaston haastekohta ”Liittyy rahaan” täyttyy esimerkiksi Hannu Jauhiaisen tärkeimmät ja ajankohtaiset verovinkit kokoavalla Metsäverokirjalla 2024 tai Pirjo Havian ja Harri Petterssonin Yhteismetsän vero-oppaalla, joka on käytännönläheinen ja kattava käsikirja yhteismetsän verotustilanteisiin.

Puhoksen kirjaston haastekohtaan ”Kirja kertoo julkkiksesta” sopii maalis–huhtikuussa ilmestyvä Merkityksellisiä metsätyyppejä. Anu Huttusen kirjoittamassa tietokirjassa esitellään eri aikakausien metsäalan vaikuttajia A. K. Cajanderista satuolento Röllin kautta Elisabeth Rehniin.

Teksti: Riina Hautala, Heli Virtanen ja Aino Wuolijoki

Tutustu lukuhaasteisiin tarkemmin