Ladataan hakutuloksia
Ostoskori

Yöretkeilyn aloittaminen

Päivämäärä -
Teltta kesäisessä lapin yömaisemassa. Kuva: Caj Koskinen

Uuden Retkeilijän ABC -kirjan kirjoittaja Caj Koskinen on työssään retkeilijöiden parissa huomannut, että kynnys siirtyä päiväretkistä yöretkien pariin on usein suuri. Lue alta Koskisen vinkit tyypillisimpien yöretkeilyn aloittamisen esteiden taklaamiseen.

Suomalaisista käytännössä kaikki ovat joskus käyneet retkellä, mutta yön viettäminen luonnossa on harvinaisempaa. Retkeily saa aivan uuden ulottuvuuden, kun saa viettää iltaa ulkona ja herätä aamulla luonnon helmasta. Yön yli -retkeilyn aloittaminen saattaa usein tuntua vaikealta, tarvitaan paljon uusia varusteita ja taitoja. Retkeilyinnostus saattaa myös hiipua, jos ensimmäinen retkiyö ei sujunutkaan niin kuin piti.

Kun haluaa viettää yötä ulkona, kannattaa aina olla oma majoite mukana, vaikka tarkoitus olisikin yöpyä laavulla. Laavuilla on nykyään paljon käyttäjiä, ja kaikki halukkaat eivät aina mahdu nukkumaan samassa laavussa. Oma majoite antaa myös omaa rauhaa ja mahdollistaa myös uusia asioita. Majoitteena teltta on alkuun helpoin ja varmin valinta. Muita majoitevaihtoehtoja ovat riippumatto ja tarppi eli irrallinen telttakangas.

Kuvassa nainen retkeilyvarusteiden kanssa metsään pystytetyn tarpin edessä. Kuva: Caj Koskinen

Majoitteen lisäksi tarvitaan nukkumisvarusteet, kuten makuupussi ja makuualusta. Makuupusseja ja -alustoja on markkinoilla paljon, ja itselle sopivan nukkumisvarusteen valinta voi tuntua vaikealta. On tärkeää hankkia tarpeeksi lämmin makuupussi. Itselle sopivan löytää mukavuuslämpötiloja vertailemalla. Makuupusseista löytyy untuva- ja tekokuitutäytteisiä vaihtoehtoja. Untuvapussit ovat kevyempiä ja pakkautuvat pienempään tilaan, mutta ne ovat myös hintavampia. Makuualustalla on tärkeä rooli lämpimänä pysymisen kannalta: makuupussin täyte menee nukkujan alla kasaan, jolloin se ei enää eristä. Lämmin makuualusta eristää alhaalta tulevan kylmyyden. Makuualustojen eristävyydestä kertoo alustan niin kutsuttu R-arvo. Mitä korkeampi arvo on, sitä paremmin se eristää.

Kuvassa kahden henkilön paljaat jalat makuupussien päällä. Avoimesta teltan oviaukosta näkyy kesäinen järvimaisema. Kuva: Caj Koskinen

Tarvitset mukaasi yön yli -retkelle myös vaatteita, ruoanlaittovälineitä, ruokaa ja vettä sekä jotain pienvarusteita. Kaikki varusteet pitäisi myös saada kulkemaan mukana. Tähän tarvitaan kantolaitetta, kuten rinkkaa. Äkkiä huomaakin, että varusteita on kertynyt paljon, jolloin ne ovat painavia kantaa mukana erityisesti pidempiä matkoja kuljettaessa. Varusteiden painoon ja pakkauskokoon kannattaakin kiinnittää heti huomiota, muuten ne alkavat rajoittaa retkeilyäsi, tekevät siitä tukalaa ja pahimmassa tapauksessa aiheuttaa selkä- tai lonkkakipuja.

Retkeilijän ABC -kirjan kansikuva, kirjoittaja Caj Koskinen, kustantaja Karttakeskus

Retkeilijän ABC

Retkeilijän ABC -kirjassa kerron enemmän varusteista ja retkeilytaidoista, joita tarvitaan etenkin yön yli kestävillä retkillä. Kirjassa annan suosituksia siihen, mitä varusteita kannattaa ostaa ja mitä taitoja kannattaa opetella. Kirjan valmiit varustelistat lyhyemmille ja pidemmille retkille helpottavat retkien suunnittelua.

Tutustu kirjaan ›

Artikkelin kirjoittaja Caj Koskinen on eräopas ja Scandinavian Outdoorin sisällöntuottaja ja ulkoilun asiantuntija. Koskisen kirjoittaman uutuuskirjan Retkeilijän ABC löydät Karttakaupan valikoimasta.

Artikkelin kuvat: Caj Koskinen