Ladataan hakutuloksia
Ostoskori

Vuorossa jälleen: metsätalouden veroilmoitus

Päivämäärä -
Pöydällä painettu Metsäverokirja 2023 ja puhelin, jossa kirjan e-kirjaversio auki. Metsäverokirja on käytännön apu, kun metsätalouden veroilmoitus on ajankohtainen.

Tietyt asiat pysyvät vuodesta toiseen samoina: ajomatkat metsätilalle ja takaisin, metsänhoitoyhdistyksen jäsenmaksu, metsävakuutusmaksu.

Tänä vuonna kellotin metsätalouden veroilmoituksen täyttämisen: selvisi, että siihen kuluu reilut puoli tuntia. (Myönnetään, että vuosi 2022 oli passiivinen: metsissämme ei tehty istutusta, taimikonhoitoa eikä puukauppoja, ojitus- tai lannoitushankkeista nyt puhumattakaan.)

Kyse ei ole siis vaikeasta eikä aikaa vievästä operaatiosta. Silti moni on onnistunut tekemään verojen ilmoittamisesta itselleen samanlaisen mörön kuin minäkin. Homma käy kuitenkin Omavero-palvelussa näppärästi. Järjestelmä esimerkiksi muistaa, miten paljon poistoja metsätilalla on vielä tekemättä, ja kertoo veroilmoituksen täyttäjälle, minkä verran niitä on mahdollista tällä kertaa enimmillään tehdä.

Vaikka Omaveron käyttö on sujuvaa, myös Hannu Jauhiaisen kirjoittamaa Metsäverokirjaa on hyödyllistä selailla. Varsinkin ensimmäisen metsänomistajuusvuoden jälkeen opas oli korvaamaton apu. Mainion, kattavan ja selkeän kirjasen avulla selvensin itselleni esimerkiksi, mitä eroa on vähennyksellä ja poistolla.

Ekasta kerrasta on nyt reilut viisi vuotta.

Sen jälkeen veroilmoituksen tekeminen on kehittynyt vuosi vuodelta. Toisena tai kolmantena vuotena ymmärsin listata metsätalouden menot paperille niin, että lista näkyy kansiossa aina päällimmäisenä. Tietyt asiat pysyvät vuodesta toiseen samoina: ajomatkat metsätilalle ja takaisin, metsänhoitoyhdistyksen jäsenmaksu, metsävakuutusmaksu. Metsäverokirjasta 2023 kannattaa tarkistaa, osuuko omalle kohdalle muitakin säännöllisiä menoja, jotka kannattaisi ilmoittaa verottajalle. Sellaisia ovat vaikkapa Metsälehden tilausmaksu tai Metsäkaupasta ostettavat metsäalan kirjat.

Uusille metsänomistajille kullanarvoinen oppi on myös se, että metsätalouden menot kannattaa ilmoittaa niinäkin vuosina, kun tuloja ei ole. Siinä tapauksessa metsätalouden tappiollinen tulos keventää muuta verotusta.

Toinen tärkeä oppi on tämä: melkein jokaisen metsänomistajan kannattaa hakeutua arvonlisäverovelvolliseksi, koska se on taloudellisesti kannattavaa. Ei ole syytä jäädä odottelemaan 15 000 euron tulorajan täyttymistä. Arvonlisäverojen ilmoittamisessa on toki omat kommervenkkinsä. Varsinkin puukaupasta saatavien tulojen ilmoittaminen vaatii aina vähän miettimistä, mutta Metsäverokirjaa ahkerasti lukemalla siitäkin hommasta selviää.

Joka vuosi oppii jotain uutta metsätalouden veroilmoitusta täyttäessään. Tänä vuonna oivalsin, mitä hyötyä on täydellisestä passiivisuudesta: kun sen paremmin metsävakuutusmaksu kuin metsänhoitoyhdistyksen jäsenmaksukaan ei sisällä arvonlisäveroa, vuodesta selviää täysin ilman arvonlisäverojen ilmoittamista.

Ehkä tänä vuonna on kuitenkin aika tsempata ja hoidattaa taas metsiään. Olisipahan ainakin jotain uutta pähkäiltävää ja opittavaa vuoden kuluttua, kun metsäveroilmoituksen joutuu tekemään seuraavan kerran.

Artikkelin kirjoittaja on Tapion tuotepäällikkö Heli Virtanen, jonka työhön kuuluu muun muassa Metsäverokirjan käsikirjoituksen oikolukeminen.

Metsäverokirja 2023 kansikuva, kirjoittanut Hannu Jauhiainen, kustantaja Tapio

Metsäverokirja auttaa pääsemään selville metsäverotuksen koukeroista

Metsäverokirja 2023 on laajasti arvostettu ja tunnettu teos, joka paneutuu ajankohtaisiin verokysymyksiin perusasioita unohtamatta.

Voit ostaa kirjan verkkokaupastamme tai  jälleenmyyjiltämme. Teos on julkaistu myös sähköisenä e-kirjana.

Tutustu kirjaan ›

Tutustu myös näihin

Myös nämä kirjamme voisivat kiinnostaa sinua: