Ladataan hakutuloksia
Ostoskori

Parhaat vinkit motoristin kesäreissuille löytyvät Motoristin Suomi -oppaasta

Päivämäärä -
Maitotonkka maitolaiturilla ja tien varteen pysäköity moottoripyörä kesäisessä maisemassa

Kevät on monen motoristin mielestä vuoden parasta aikaa. Virkistävä aurinko lämmittää jo korkealta ja oman kaksipyöräisen saa kaivaa jälleen esiin tallin tai varaston perukoilta.

Eräs veneilevä tuttavani tapaa sanoa, että hän on perillä, kun köydet irrotetaan laiturista. Moottoripyöräillessä sama tapahtuu kypärän pukemisen jälkeen satulaan istuessa.

Minulle ajaminen on parhaimmillaan vapautta vailla kiirettä, pienistä teistä nauttien ja idyllisissä taukopaikoissa pysähdellen. Mitä se on sinulle?

Eteläisen Suomen kulttuurimaisemissa on hienoja mutkateitä

Kesäloman lähestyessä on myös oikea aika suunnitella kesän reissuja. Rakas kotimaa tarjoaa paljon kiinnostavaa nähtävää ja koettavaa moottoripyörällä liikkuessa. Eteläiseen tai läntiseen Suomeen suuntaavat pääsevät nauttimaan sekä erinomaisista mutkateistä että meren läheisyydestä.

Mutkitteleva päällystetty tie kesäisessä maisemassa
Haminan museotie on yksi Suomen parhaista mutkateistä. Kuva: Joel Rosenlöf

Historialliset reitit, kuten Itäinen ja Läntinen Kuninkaantie sekä Hämeen Härkätie ovat tiukkoine mutkineen ja kiinnostavine taukopaikkoineen kuin motoristille tehtyjä.

Rannikolla puolestaan upeat sillat ja vilkkaasti liikennöivät lautat sekä yhteysalukset tuovat Saaristomeren saaret ja satamat myös motoristien saataville. Vuosisatoja vanhat linnat, kirkot ja kartanot esittelevät paikallista historiaa.

Mikäli rannikkoseutuun haluaa tutustua vesiltä käsin, voi veneen tai vesijetin vuokraamalla nähdä saaristosta aivan uuden puolen. Suosittelen tutustumaan esimerkiksi Paraisten vesialueella sijaitsevaan Ahvensaareen – toista vastaavaa kohdetta tuskin löytyy mistään päin maailmaa.

Henkilö istuu tien varteen pysäköidyn moottoripyörän kyydissä Kastelholmassa kesällä
Kastelholman linna on Ahvenanmaan tunnetuimpia nähtävyyksiä. Kuva: Joel Rosenlöf

Ahvenanmaalle matkaavat pääsevät nauttimaan herkullisen Ahvenanmaan pannukakun lisäksi hyvässä kunnossa olevista teistä, monista historiallisista nähtävyyksistä ja persoonallisista majoituspaikoista. Yksin Maarianhaminassa kuluu muutama päivä kuin hetkessä. Viihtyisä pieni keskusta, hyvä ravintolatarjonta, kaunis satama ja hienot hiekkarannat vetävät puoleensa kerran toisensa jälkeen.

Järvi-Suomen idylliset kahvilat kutsuvat tauolle

Saimaan rantatie kesäisessä maisemassa
Saimaan rantateitä ei voi vastustaa. Kuva: iStock

Sisä-Suomikaan ei jää yhtään huonommaksi tarjontansa puolesta. Saimaan ja Päijänteen kauniit maisemat, Savonlinnan ja Punkaharjun vehreä ympäristö sekä Puruveden kirkas vesi auttavat karistamaan arjen paineet – vain muutamia mainitakseni.

Yksi kesäkohteiden kestosuosikkini on Kuopio. Sen kuuluisa tori, tuore kalakukko, maisemaristeilyt ja kaikkialla raikuva savon murre hurmaavat joka kerta.

Kiireettömään matkantekoon kuuluvat toki myös viihtyisät taukopaikat. Vaikka kotimaan tiet alkaisivat olla jo pääosin tuttuja, ilmestyy uusia kesäkahviloita, kioskeja ja kausiravintoloita kuin sieniä sateella. Tarjonta on joka kesä erilainen. Aina niissä ei ole edes kylttiä, vaan paikalle pitää osua sattumalta tai kysellä paikallisilta vinkkejä.

Yhden mukavan juttutuokion jälkeen löysin esimerkiksi mutkatien varrella sijaitsevan maitolaiturin, josta sain tuoreen kahvin lisäksi lämpimän korvapuustin. Maksu suoritettiin omantunnon mukaan rahalippaaseen, myyjää paikassa ei ollut ollenkaan. Lisää vinkkejä kesän reissuille löydät Motoristin Suomesta. Mukavia matkoja ja elämyksiä toivottaen, 

Artikkelin kirjoittaja on Motoristin Suomi -matkaoppaan ja kartaston kirjoittaja Joel Rosenlöf.

Motoristin Suomi Matkaopas ja kartasto

Kattava tietopaketti esittelee kartoin, tekstein ja kuvin 35 kaunista ajoreittiä eri puolilta Suomea. Reitit on suunniteltu erityisesti motoristeille sopiviksi, vaikka kartasto sopii hyvin kaikille kiireettömille tien käyttäjille. Jokaisen matkailureitin varrelta on poimittu myös taukopaikkoja varmistamaan reissun onnistuminen.

Tutustu kirjaan ›