Kirjat -20 % huhtikuun loppuun asti koodilla RUUSU24 + ilmainen toimitus.
Alennus lasketaan tuotteen normaalihinnasta

Ladataan hakutuloksia
Ostoskori

Mielen ja kehon viikkopoluille!

Päivämäärä -

Arkisina tottumuksina toimivat hyvinvointitavat tukevat parhaiten voimavaroja ja kantavat eri elämänvaiheissa. Luonnon hyvinvointia edistävistä vaikutuksista on selkeää tutkimusnäyttöä. Olisiko siis hyödyllistä ottaa tavaksi piipahtaa luonnossa viikoittain?

Luonnon hyvinvointivaikutusten tutkimusraportteja on julkaistu runsaasti sekä maailmalla että Suomessa viimeisten kymmenen vuoden aikana. Ihmisen solujen huoltotoimintojen eli parasympaattisen hermoston automaattisten toimintojen on todettu aktivoituvan luontoympäristössä. Jo 5–10 minuutin luonnossa oleilun jälkeen verenpaineen ja sykkeen on todettu laskeneen, stressihormonien määrän on mitattu pienenevän ja mielihyvää tuottavien hormonien kuten serotoniinin ja oksitosiinin lisääntyvän.

Tuttu ja turvalliselta tuntuva luontoympäristö johdattelee rentoon oloon. Eri vuodenaikojen seuraaminen ja luontoilmiöihin huomion vieminen johdattelee luontaiseen läsnäoloon, aistien herkistymiseen. Arkipäivän vaatimuksiin ja tekemiseen saa etäisyyttä. Luonnossa oleilu ja liikkuminen muistuttaa meitä elämän perusasioista, jatkuvuudesta ja toiveikkuudesta. Leppoisasti liikkuessa voi myös pohtia, tuumailla ja suunnitella tai jutustella lähimmäisen kanssa.

Metsämieli-menetelmässä luonnon tuottamiin hyvinvointivaikutuksiin yhdistetään mielentaitojen vahvistaminen arkeen soveltuvalla tavalla. Lempeät ja eri elämäntilanteisiin sopivat Metsämieli-harjoitukset vahvistavat psyykkistä ja fyysistä hyvinvointia. Harjoitukset on tarkoitettu omaehtoisiin hyvinvointipohdintoihin ja arkisten mielentaitojen vahvistamiseen.

Artikkelin kirjoittaja Sirpa Arvonen on Metsämieli-menetelmän kehittäjä, tietokirjailija ja alan edelläkävijä Suomessa. Lisätietoja Metsämieli-menetelmästä löydät osoitteesta www.metsamieli.fi.

Kuvassa talviretkeilijä koskettaa paljaalla kädellä jäistä kallion pintaa
Metsämieli-harjoituksia voi kokeilla pihalla tai lähiluonnossa, itsekseen tai lähimmäisten kanssa. Kuva: Sirpa Arvonen

Metsämieli-harjoituksia luonnossa liikkujalle

Seuraavassa muutamia maistiaisia Metsämieli-harjoituksista.

Ystävyyttä itselle

Yhteisöön kuuluminen ja arvostava vuorovaikutus lähimmäisten kanssa vahvistavat tutkimusten mukaan hyvinvointia. Itsetuntemus ja itsearvostus muodostavat kuitenkin perustan tasapainoisille ihmissuhteille. Itsensä kanssa seurustelu vahvistaa aitoja kohtaamisia myös toisten kanssa. Milloin viimeksi olet ajatellut ystävällisesti itsestäsi tai toteuttanut itseesi kohdistuvia lempeitä tekoja?

  1. Katsele metsässä jotakin elementtiä, lintua tai kasvia, joka herättää sinussa arvostavia, lämpimiä ja ystävällisiä tuntemuksia.
  2. Kuvittele, että tämä luontoelementti katsoo sinua yhtä ystävällisesti kuin sinä äsken katsoit sitä. Miltä olosi tuntuu?
  3. Suuntaa nyt huomio itseesi. Mitä ystävällistä voisit sanoa itsellesi? Missä asioissa erityisesti arvostat itseäsi? Millä myönteisillä adjektiiveillä kuvailisit itseäsi?
  4. Tunnista ystävällisten ajatusten tuottamat tunteet mielessäsi ja kehossasi.
  5. Missä ja miten voisit muulloinkin osoittaa itsellesi ystävällisyyttä tai suhtautua armollisesti ja hyväksyvästi omiin ajatuksiisi?

Talven aistimaailma

Lähde lähiluontoon tutkimaan talvisen luonnon taidenäyttelyä. Ota reppuun mukaan lämmintä juomaa ja varavaatetusta. Lumen määrä ja laatu vaikuttaa etenemisen tahtiin, joten liiku maltilla ja varaa riittävästi aikaa.

  1. Jos pakkanen paukkuu tai viima kylmentää kasvot, liiku metsän suojassa ja valitse omat polkusi. Jos aurinko paistaa, nouse mäkien päälle, nauti jään tai pellon avaruudesta.
  2. Avaa aistit talvelle. Miltä talvi tuoksuu? Miltä tuulenvire tai viima tuntuu poskillasi? Kuuntele hangen narskumista. Tunnustele, miltä lumi tuntuu jalkojesi alla.
  3. Lumi toimii äänieristeenä, joten metsässä on hiljaisempaa kuin muina vuodenaikoina. Kuulostele ja herkisty hetkelle.
  4. Pysähdy tutkimaan hangen kimmellystä ja sen muovailemia maisemia.
  5. Tutki lumen muotoja puiden oksilla ja oksien kiemuroita.
  6. Jos lunta on vähemmän, ihmettele ikivihreitä kasveja ja komeita kuivuneita heiniä.
  7. Tallenna talvitaiteen näkymät mieleesi.

Metsämieli kutsuu luontoon avaamaan aistit, palautumaan, virkistymään ja tunnistamaan oman mielen tapoja, ajatuksia ja tunteita.

Metsämieli-kirjan kansikuva. Kirjoittaja Sirpa Arvonen.

Metsämieli – Mielen ja kehon viikkopolut

Sirpa Arvosen kirjoittama Metsämieli – Mielen ja kehon viikkopolut sisältää vuoden jokaiselle viikolle suunnitellun harjoituksen, jonka avulla mielentaitoja ja luontoa yhdistämällä voi lisätä omaa hyvinvointiaan. Harjoitukset on suunniteltu kaikkiin vuodenaikoihin Suomen luonnossa.

Tutustu kirjaan ›