Ladataan hakutuloksia
Ostoskori

Kirjauutuus opastaa lähiluonnon eläinten tarkkailuun

Päivämäärä -

Ulkoilu omassa lähiympäristössä on mukava ja vaivaton harrastus, mutta eläinten havaitseminen ei aina ole helppoa. Viheralueet vilisevät eläimiä, jotka kuitenkin usein jäävät kiireiseltä kulkijalta huomaamatta. Uutuusteos Tarkkaile lähiluonnon eläimiä houkuttelee pysähtymään luonnossa ja antamaan aikaa eläinkohtaamisille.

Kirja opastaa tarkkailemaan lähiluonnon villieläimiä ja ymmärtämään niiden käyttäytymistä. Biologi Antti Koli esittelee tekstein ja upein valokuvin tuttuja ja tuntemattomampia kaupungeissa ja taajamissa viihtyviä eläimiä. Hän antaa vinkkejä, miten lajin tarkkailu helpoimmin onnistuu, mistä eläimiä löytää ja mitä kannattaa huomioida niitä valokuvatessa.

”Eläinten tarkkailuharrastus kannattaa aloittaa aivan lähiluonnosta ja pysähtyä sen äärelle mitä huomaa. Vähitellen sitten perehtyä muihin kohteisiin ja uusiin lajeihin, koko ajan eläimiä tarkkaillen”, Antti Koli vinkkaa. ”Nyt on hyvä aika lähimetsässä kulkemiseen ja tarkkailemiseen, ja oma pihakin sopii esimerkiksi sinitiaisten ja kottaraisten seuraamiseen.”

Kirjan retkeilyvinkit karttoineen ehdottavat kullekin lajille hyviä tarkkailupaikkoja ja tyypillisiä elinympäristöjä. Retkeilykohteet eri puolilta Suomea on valittu niin, että niihin on helppo päästä. Keväällä monet eläinlajit ovat aktiivisia.

”Tällä hetkellä sammakkolajit kutevat Keski- ja Pohjois-Suomessa ojissa, lammikoissa ja tulvarannoilla. Lintujen muutto on alkanut ja niillä on jo monenlaista parinmuodostukseen ja lisääntymiseen liittyvää toimintaa, jota voi tarkkailla. Perhosia voi löytää pajuilta, leskenlehdiltä ja sinivuokoiltakin, ja kimalaisnaarat etsivät pesäkoloa”, Koli luettelee.

Teoksessa esiteltävät 43 eläinlajia viihtyvät syrjäseutujen lisäksi myös kaupungeissa tai niiden liepeillä. Nisäkkäistä tutuiksi tulevat niin saukko, kärppä ja lumikko kuin siili ja metsäkauriskin. Linnuista esittelyssä on sekä pihalajeja, kuten tiaisia, vedessä viihtyviä lintuja, kuten koskikara, että joitakin erikoisuuksiakin, kuten harjalintu. Kirjassa ei unohdeta myöskään hyönteisiä, matelijoita tai kalojakaan.

”Kirja soveltuu kaikille eläimistä kiinnostuneille, niin pieniä kuin pidempiäkin retkiä tekeville, painottuen kaupunkien ja taajamien lajistoon. Kirjassa kerrotaan eläinten löytämisen ja tarkkailun lisäksi eläinten käyttäytymistutkimusten tuloksista Suomesta ja ulkomailta”, kertoo Koli.

Antti Koli on kokenut tietokirjailija ja valokuvaaja, ja huhtikuun lopussa julkaistu Tarkkaile lähiluonnon eläimiä on jo hänen kymmenes kirjansa täynnä kiehtovaa tietoa Suomen luonnosta.

Tuotetiedot

  • Antti Koli: Tarkkaile lähiluonnon eläimiä
  • nidottu, 160 s.
  • 17 × 23 cm
  • ISBN 978-952-266-681-9
  • suositushinta 27 €