Kirjat -20 % huhtikuun loppuun asti koodilla RUUSU24 + ilmainen toimitus.
Alennus lasketaan tuotteen normaalihinnasta

Ladataan hakutuloksia
Ostoskori

Osallistutko vuoden 2023 lukuhaasteisiin? Tässä Karttakeskuksen ja Tapion parhaat kirjatärpit!

Päivämäärä -
Retkeilyyn ja metsiin liittyviä kirjoja pinossa lattialla

Lukuhaasteessa luetaan kirjoja, joiden nimi, tekijä, sisältö tai vaikka kannen väri täyttävät tietyt ehdot. Karttakeskuksen ja Tapion tuotepäälliköt ovat koonneet tähän artikkeliin kiinnostavimmat uutuuskirjat, joita voi sovitella viiteen vuoden alussa käynnistyneeseen lukuhaasteeseen.

Lukuhaasteen idea on yksinkertainen: sen suorittaja lukee tiettynä aikana tietyn määrän kirjoja tietynlaisin kriteerein. Jotta haasteen saa suoritettua, lukija joutuu ehkä uskaltautumaan pois omalta mukavuusalueeltaan.

Eri alueiden kirjastoilla on omat lukuhaasteensa, ja kaikki eivät haasteita julkaise.

Jos vaikka kesämökin sijaintikunnan lukuhaaste tuntuu hauskemmalta kuin kotikirjaston tarjoama, mikään ei estä suorittamasta sitä.

Kirja, jossa on kartta

Pääkaupunkiseudun Helmet-kirjastojen lukuhaaste koostuu 50 kohdasta, joihin sopivat kirjat tulee lukea vuoden 2023 aikana. Pieni Helmet-lukuhaaste on puolet lyhyempi ja suunniteltu erityisesti lapsilukijoille, mutta mikään ei estä aikuisia suorittamasta sitä, jos 50 kirjan lukeminen tuntuu mahdottomalta.

Molempien haasteiden kohta 1 kuuluu ”Kirjassa on kartta”. Sepäs sattui, Karttakeskuksella kun kartallisia kirjoja riittää!

Miltä kuulostaisi esimerkiksi maaliskuussa ilmestyvä Päivi Pälvimäen kirjoittama Uintiretkellä avovesissä? Kirjassa on yleistietoa avovesiuinnista sekä reittiehdotuksia harrastusta aloitteleville ja jo pidempään harrastaneille.

Uintiretkellä avovesissä sopii muuten myös esimerkiksi haasteen kohtaan 12, ”Kirjan nimi liittyy veteen”.

Päijänteen kansallispuisto on huippukohde uintiretkeilijälle. Uintiretkillä avovesissä -kirjan kuvitusta. Kuva Markus Sirkka

Pohjoisen kasveja, tuntureita ja metsätöitä

Pohjoista lukuhaastetta suoritetaan Oulussa ja sen lähikunnissa. Kaikki Karttakeskuksen ja Tapion kirjat sopivat haastekohtaan 12, ”Pienen kustantamon julkaisema kirja”. 25-kohtaisessa haastelistassa on myös paljon luontoon liittyvää sisältöä.

Esimerkiksi kohtiin 18, ”Kasveista ja eläimistä kertova kirja”, ja 19, ”Kirjassa on tunturi tai vaara”, löytyy Karttakeskukselta rutkasti valinnanvaraa. Miltä kuulostaisi Hasse Härkösen Meritaimenen rantakalastus tai Pepe Forsbergin Tunturit tutuiksi?

Haastekohtaan 5 luetaan romaani, joka kertoo metsätöistä tai tukkilaisista. Jos vaatimusta ei ota aivan kirjaimellisesti, Tapiolla on runsaasti kohtaan sopivia tietokirjoja, esimerkiksi helmi–maaliskuussa ilmestyvä Metsäteknologian perusteet tai toukokuussa ilmestyvä Metsänhoidon suositukset.

Kalastaja seisoo vedessä haavi toisessa kädessä ja vapa toisessa kädessä
Itämerellä meritaimenta voi kalastaa melkein vuoden ympäri. Kuvitusta kirjasta Meritaimenen rantakalastus. Kuva: Hasse Härkönen

Uusia harrastuksia ja kultaa kannessa

Etelä-Karjalan Heili-kirjastojen lukuhaaste on 25-kohtainen.

Heili-lukuhaasteen kohtaan 8 luetaan kirja, joka houkuttelee kokeilemaan jotain uutta. Maaliskuussa ilmestyvä Caj Koskisen Retkeilijän ABC sopii siihen mainiosti: kirja tarjoaa vinkkejä varsinkin niille, joiden suunnitelmissa on laajentaa päiväretkeilyharrastustaan yön yli -retkeilyyn.

Sama kirja sopii myös saman lukuhaasteen kohtiin 14, ”Kirja herättää innon oppia jostain lisää”, ja 15, ”Ohut ja kiva kirja”.

Kohtaan 21 valitaan kirja, jossa on kultausta kannessa. Siihen sopii Petri Hallbergin kirjoittama Suomen huiput, jonka painos on tosin loppunut Karttakaupasta, mutta jonka saa lainaan vaikkapa kirjastosta.

Kirjoja vuorokauden- ja vuodenkiertoon

Vaara-kirjastot sijaitsevat Pohjois-Karjalassa. Niiden 24-kohtaisen lukuhaasteen teema on ”Lukien kellon ympäri”.

Kello 15 otetaan hengähdyshetki eli luetaan hyvinvointiin liittyvä kirja. Siihen voi valita esimerkiksi Sirpa Arvosen oppaan Metsämieli – Mielen ja kehon viikkopolut.

Kello 18 vuorossa on iltakävely eli kirja, jossa luonnolla on merkittävä rooli. Mitä kuulostaisi Anni Kytömäen Luontopäiväkirja?

Tiesitkö muuten, että Metsämieli ja Luontopäiväkirja ovat kirjoja, jotka etenevät vuodenkierron mukaisesti vuoden alusta sen loppuun? Tammikuussa onkin hyvä hetki aloittaa kumman tahansa tai vaikka molempien lukeminen ja edetä niin, että vuodenajat vaihtuvat samaan tahtiin kirjassa ja luonnossa.

Kuvituspiirros sinisestä tähtitaivaasta
Kirkkaana talvi-iltana kannattaa kääntää katse tähtitaivaalle. Luontopäiväkirjan kuvitusta. Kuva: Mari Tuominen

Ilmastonmuutosta ja katastrofeja

Seinäjoen kaupunginkirjastossa vuoden 2023 lukuhaasteen teemana on muutos.

30-kohtaisella listalla on tietenkin ilmastonmuutokseen liittyvä kirja, kohta 10. Siihen sopii toukokuussa ilmestyvä kerronnallinen tietokirja, Markus Melinin, Pi Mäkilän ja Aino Ässämäen kirjoittama Metsät ja ilmastonmuutos.

Listalle kuuluu myös rakentamiseen liittyvä kirja, kohta 28. Joel Aholan Riistaverstas opastaa tekemään välineitä esimerkiksi riistan loukkupyyntiin.

Lukuhaasteen kohtaan 29 valitaan luonnonkatastrofista tai ympäristön muutoksesta kertova kirja. Siihen voi lukea esimerkiksi Miguel Guerreron teoksen Opas kriisitilanteisiin.

Tutustu jutussa esiteltyihin lukuhaasteisiin tarkemmin täältä: